Ontstaan Retie Sportkring

Onder impuls van schoolmeester Casimir (Minus) Mertens die toen voorzitter was, is de vereniging onder de nieuwe naam Retie Sportkring heropgericht op 28 juli 1938.
Op 20 augustus werd er weer aangesloten bij de K.B.V.B onder het stamnummer 2673. Alle spelers kwamen vrij, maar slechts één lid (Ivo Luyten ging voor Turnhout, toen nog in 1e klasse, spelen) verliet de club. Dat werd in Retie als een hele eer voor de ploeg beschouwd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er geen officiële competitie gespeeld. Men voetbalde tegen de ploegen van de gehuchten zoals Hoeven, den Berg, den Brand, maar ook tegen ploegjes van naburige dorpen. Het lokaal was eerst nog enkele jaren bij Louis (Witje) Feyen in de Kapelstraat. Nadien trok men naar de Markt, bij Stan Melis, gelegen naast de kerk.
In 1947 werd het voetbalveld aan de Kerkhofstraat (nu G.C. Den Dries) in gebruik genomen. Twee jaar later werd Retie SK in Derde Prov. B gedeclasseerd. Voor de beslissende wedstrijd tegen Olmen werd de scheidsrechter benaderd door een bakkerszoon die zelf speler was. De man kreeg een krentenbrood aangeboden en later zou hij nog eens 500 frank ontvangen. De arbiter maakte alles over aan de Voetbalbond. De wedstrijd werd wel gewonnen met 3-0. Volgens het archief van de `Gazet van Mol´ had Retie ‘de beste ploeg van de reeks en was het `de ware kampioen´. Wat verder lezen we: `de titel verloren door personen die we beter niet noemen´. Het Eerste Elftal werd verwezen naar de reservenafdeling.
In 1952 zette Roodgeel de eerste stap naar Tweede Provinciale. In 1959 verhuisde onze vereniging naar de Asberg. In 1969 maakte Sportkring zijn opwachting in Eerste Provinciale. Er werd een derde veld in gebruik genomen en van de transfersom van Juliën Cools (naar Beringen) werd een tribune, een grote kantine en nieuwe kleedkamers gebouwd. In dat jaar werden ook de eerste Veteranenploeg gevormd. (01-10-1969) en het jeugdbestuur. Datzelfde jaar werd op 26 maart 1969 de VZW Retie SK opgericht met als eerste leden van de Raad van Beheer: Ferdi Cools, Gaston Huysmans, Karel Kempen, Piet Van Craenendonck, Jean–Pierre Mariën, Albert Mertens, Arthur Peeters, Judo Van Tendeloo en Paul Vermeire.
Drie jaar later promoveerde Retie SK zelfs naar Vierde Nationale waar het één jaar verbleef (seizoen '72-'73). De eerste fatsoenlijke verlichting om degelijk te kunnen trainen kwam er tijdens het seizoen '87-'88. Het sportlokaal was ondertussen verhuisd naar het café van Frans Smolders (Sus van Biekes Netten) en `Tilleken Hoed´. Van daar ging het naar zijn huidige locatie bij Café Amelie. Het café wordt nu uitgebaat door de kleindochter van toemalig voorzitter Albert (Bèreke) Mertens en Amelie. Voorheen noemde het `Café Sportwarande´.